XIV Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ – Албена донесе престижни и заслужени отличия на балет „Вега” и младите актьори от Куклен театър – Търговище.

Фестивалът се организира от Арт академия „Утринна звезда” и Секция на Международния танцов съвет CID UNESCO. На него участниците имат възможност да се съревновават в направленията – хореография, музика, театър, изобразително изкуство и фолклор. Освен участници от България, тази година на фестивала са се представили състави от Русия, Македония, Украйна, Молдова и др. Нина Колева – хореограф и преподавател във ВСУ, Никола Маврев – хореограф и солист на балет „Арт денс”, проф. Таисия Янбастиева – преподавател в НАТФИЗ, Росица Панайотова – музикант и преподавател в НБУ, Александър Никитин – хореограф и директор на фестивали в Украйна са оценявали талантите по време на международния фестивал.

Школата за модерен балет „Вега” към Младежки дом Търговище с главен художествен ръководител Марианна Савова завоюва в категория „Танцово шоу” до 12 години, малка група до 8 човека – първо място, в категория „Танцово шоу” над 12 години, малка група – първо място, в категория „Характерни танци” над 12 години, малка група – първо място и отново в категория „Характерни танци”, но над 12 години, голяма група – първо място. До тези награди се нарежда и Гран При за „Вега” за цялостното им представяне и право на безплатно пребиваване в Албена по време на следващото издание на фестивала „Утринна звезда” през 2016 г.

Международният форум носи още едно първо място на младежите от търговище, този път в раздел „Театър” за спектакъла „Любов в класна стая 304”, режисиран от директора на Кукления театър – Търговище Ивайло Марков и с хореография на Марианна Савова. В същия раздел журито на фестивала присъжда и две извънредни индивидуални награди за актьорско майсторство на нашите театрали Георги Иванов и Радослав Косев.

„Много се радвам, че отидохме на фестивала и с театрален колектив, че различните видове изкуства си сътрудничат и създават нещо толкова добро. „Вега” ходи на много конкурси, но работата с театъра е нещо ново и различно”

– сподели с журналистите Марианна Савова.

„На този фестивал условията за децата са превъзходни. Много е важно да работим за децата, а не за себе си, това е и моят призив към ръководителите на различни видове изкуства и формации, тъй като видях доста, които участваха заради собствените си амбиции. Нашите деца бяха през цялото време в залата, за да гледат и другите участници, учат се и от доброто ниво, и от лошото”

– разказа Ивайло Марков.

„Като ръководители трябва да се научим да подбираме фестивалите, на които вземаме участие. Ние избираме най-големите и най-престижни международни форуми, на които не само да се състезават децата с другите участници, но да научават и нови неща, защото е много трудно финансово да се отиде на всякъде”

– разказа Марианна Савова. Двамата ръководители добавиха още, че са получили множество комплименти, не само от журито, но и от конкурентните състави и техните ръководители, което е висока оценка за работата с децата и тяхното в пъти по-високо ниво, което доказаха за пореден път. Нашите младежи са имали и привилегията да участват по време на фестивала в няколко мастъркласа с изявени специалисти.

„Нашият град може би е свикнал с всички формации, които има и постоянните им успехи, но когато участват на друго място, извън Търговище „убиват” конкуренцията с професионализмът, с който работят техните преподаватели, което на други места го няма. Трябва да пазим талантите си, след като станат на 18 години, защото тук получават такава подготовка, че могат да смажат света, а ние ги оставяме да бъдат сервитьори и аниматори. Необходимо е да се отделят от общината и общинския съвет повече средства за култура, да има всяка година отделен ресурс за децата, навършили пълнолетие, да се разкрият още щатове в културните институции”

– акцентира по време на пресконференцията директорът на Кукления театър.

автор: Симона Алексиева