Държавен куклен театър Търговище – история на театъра

Над 60 години куклени вълшебства

Началото на кукленото изкуство в Търговище

Началото на куклено-театралното изкуство в Търговище се поставя с премиерата на самодеен състав към Образцово народно читалище „Напредък-1864“. С почти никакъв опит, но с много упоритост, неколцина ентусиасти, под ръководството на Вичка Керелезова, подготвят пиесата „Вълшебният галош“, чиято премиера е на 15 февруари 1961 година. В началото на следващия сезон малките зрители гледат „Веселите мечета“, следват „Червената шапчица“, „Рижо и Мишо Мустакът“, „Зайко Преструванко“, “Синьото цвете“, „Наказаният пакостник“ и още, и още интересни и занимателни за малчуганите постановки. Колективът изнася представления в Омуртаг, Попово, Преслав, Шумен, Разград, Провадия, Горна Оряховица, Русе и др. градове на страната. От края на 1961 година ръководството поема Стоян Керелезов за един сезон. И от 1964 година театралната дейност оживява под лидерството на Димчо Николов.

Първите кукловоди са Никола Кандиларов, Иванка Иванова, Тонка Николова, Веска Белчева и Стоян Радев.

От 1968 година ГОНС субсидира театъра, който фактически се превръща в полупрофесионален и повечето от кукловодите са на щат към читалището, чиято сцена и салон са пригодени за куклени спектакли. Фактически това е първият за Търговище Общински театър с първи директор Димчо Николов. В щата са София Иванова, Стоянка Николова, Димитринка Косева, Петранка Титкова, Тодор Титков, Павел Власакиев, Руска Борисова, Надя Иванова, Неделчо Димов.

През годините са канени много гост-творци – режисьори, музиканти и художници. Този пряк контакт с изтъкнати майстори на куклено-театралното изкуство чувствително повишава качеството на постановките и дава самочувствие на колектива да мери ръст с професионалните театри. С успех завладяват сцените постановките „Пепеляшка“, „Снежанка“, „Къщичка на колела“, „Топчица-Хопчица“.

През 1970 година на Национален преглед на Общинските куклени театри, под патронажа на Комитета на култура, търговищките кукли грабват наградата за спектакъла „Къщичка на колела“ от Д.Николов.

Държавен куклен театър Търговище става професионален

На 1 октомври 1975 година се сбъдва една отколешна мечта, заслужена с упорит труд, талант и постоянство – Кукленият театър е признат за държавен. Това се узаконява с Решение №49 от 13.02.1975 година на Министерски съвет. За пръв директор е назначен Иво Харизанов. За малките палавници започват незабравими срещи с магическото изкуство на куклите. Неописуем успех през годините завоюват много постановки – „За слънчевото момиченце и дъждовното момченце“ от П.Вашечек, „Къде отиваш конче“ от Р.Москова, „Бяла приказка“ от В.Петров, „Принцесата и граховото зърно“, „Шестте пингвинчета“ от Б.Априлов, „Хитър Петър“ от Л.Мечева, „Папачалчето Пай“ от Й.Тодоров, „Разговор без думи“ от Ив.Савинов, „Случка в креватче“ от В.Анев.

„Снежанка и седемте джуджета“ от Н.Стойчева, „Палечка“ от Р.Москова, „Косе Босе“ от реж.Т.Вълов, „Принцесата и свинаря“ от П.Панчев, „Добро утро, лека нощ“ по Доналд Бисет, „Кучето, което не можело да лае“ от С.Йорданова, „Истинска Коледна приказка“ от С.Петкова, мюзикъл „Рожден ден“ от Л.Адамов, „Грозното патенце“ по Андерсен, Песи и илюзия“ от Юр.Кокко, „Ну, волк, погоди“ от Ал.Курляндски, „Капчо“ от Н.Гернет, „Мечо Пух“ по А.Млин, „Спящата красавица“ Р.Агур, „Пипи дългото чорапче“ по А.Линдгрен, „Хензел и Гретел“ по Андерсен, „Малката русалка“ от Ол.Жугжда, „Новите дрехи на крала“ от Андерсен,  „Снежната кралица“ на Ив.Райков, „Легенда за Лорелай“ от Хр.Асенова, „Момче и вятър“ на Т.Вълов, „Нощна птица“ от Т.Попова и др.

За директори на театъра са назначавани Димчо Николов, Друми Генчев, Стоян Керелезов, Иво Харизанов, Галина Овчарова, Илиян Иванов, Мина Симеонова, Ивайло Марков и настоящият ръководител Русан Стаменов.

Творци и награди станали неразривна част от историята на Държавен куклен театър Търговище

През годините на сцената на Държавен куклен театър Търговище са творили много известни куклари, сред които режисьорите – проф. Атанас Илков, Славчо Младенов, Лидия Александрова, Евдалина Сараджалиева, Злати Златев, Сергей Висонов, Реин Агур, Олег Жугхда, сценографите – арх.Иван Цонев, Мария Петрова, Генеади Табаков, Свила Величкова, Доньо Донев, Коста Ортодоксов, Вирджиния Петкова, Ганчо Белев, Валери Рачковски, композиторите – Методи Иванов, Генко Генков, Юри Ступел, Петър Цанков, Петър Радевски, Любомир Адамов, Милко Коларов, Улена Иванова, Павел Кондрусевич, Теодора Попова, Тодор Вълов, Иван Райков и много други.

Гостували са постановъчни екипи от Полша, Германия, Естония, Русия, Беларус, Румъния. Високото художествено ниво на театралната продукция е завоювало не само сърцата на зрителите, но и признанието на театралните специалисти на театрални форуми и фестивали в София, Шумен, Силистра, Пловдив и др. Факт са и многото награди от Полша, Хърватска, Испания, Германия, Русия, Украйна, Пакистан, Белгия.

Нека изброим част от тях – през април 1979 година ДКТ завоюва нова награда за спектакъл в национален конкурс за най-добро произведение за деца и юноши.

През същата година е и първото задгранично турне в Опеле (Полша).

През 1985 година „Песи и Илюзия“ получава трета награда за женска роля на Националния преглед на куклените театри, „Папагалчето Пай“ става най-добрият спектакъл на Фестивала на кукленото изкуство в Толоса, Испания през 1989 година. Отлично е представянето на I Международен куклен фестивал в Лахор, Пакистан през 1992 година с постановката „Случка в креватче“ – реж. Ж.Донева, сценография Д.Доневс“ .

Същото представление грабва три отличия в Силистра на Ян Бибиян“. Кукленият ни театър е удостоен с награди за най-добра женска роля, за сценография и за музика на спектакъла

„Сжеженка и седемте джуджета“, където режисьор е Иван Райков, сценограф Св.Величкова, през 1996 година отново на фестивала „Ян Бибиян“ в Силистра, а през 2005 година пак този спектакъл представя България на XII международен театрален фестивал в Хавана, Куба. 1998 година – Академия „Куклар“ , учредена от Централен куклен театър София, удостоява постановката „Косе Босе“ от Рада Москова (Режисьор Тодор Вълов, сценограф Стефка Кювлиева) с 4 награди: за цялостен спектакъл, за режисура, за сценография и най-добра женска роля. През 2004 година „Снежната кралица“ грабва награда за най-добра женска роля на фестивала „Михаил Лъкатник“ в Ямбол.

Спектакълът „Момче и вятър“ триумфира по испанските сцени в Толоса, Памплона, Овиедо и Хихон.

Неизброими са наградите – В Загреб „Грозното патенце“ получава втора награда за постановка. В същото време в Ужгород, Украйна на международен куклен фестивал по две награди печелят „Малката русалка“, Снежанка и седемте джуджета“ и „Косе Босе“. В Лахор, Пакистан и в Гент, Белгия отлично се представя постановката „Случка в креватче“. А пък автора на „Ну, волк, ну погоди“ лично кани нашите куклени театрали в Москва, където спечелват благодарствения автограф на Сергей Образцов. И това, ако не е признание… И още, и още отличия, награди, признания, мнения на най-добрите специалисти, ликуваща публика, сълзи от безброй аплодисменти, спомени завинаги…

Творческият и техническият персонал на Кукления театър заслужават признанието на поколенията за своята работа.

Репертоар от последните години на Държавен куклен театър Търговище

Репертоарният план на театъра през годините е характерен с жанровото си разнообразие и широк диапазон на изразни форми и средства – от чисто куклен спектакъл зад параван, през куклена пантомима с импровизирани кукли, театър на сенките или изпълнения на живо в естрадно-вариететен спектакъл. Има постановки както за деца, така и за възрастни.

Първата постановка за големите е „Човекоядци“. Има и още три заглавия: „Троянската война“, „Мечка“ по Чехов и „Сън в лятна нощ“ по Шекспир, която се играе и сега. Театърът поддържа непрекъснато репертоар с много заглавия, включващ постановки, които да привлекат зрителите в салона. Заглавията са както на съвременни, така и на класически пиеси. Естествено най-популярните приказки като „Пепеляшка“, „Снежанка“, „Бедният крал“, „Червената шапчица“ и т.н. винаги са привличали творците и малчуганите.

Продуктивността и качеството на постановките в последните години е на доста високо ниво, според специалистите.

Най-посещавани пиеси са „Момче и вятър“ – сценограф Ст.Кювлиева, режисура Т.Вълов, „Нощна птица“ – сценография „Н.Гочева“, режисура Т.Попова, „Приказка за Ох“ – режисура Т.Вълов, Слънчевата топка и Вълшебният цилиндър“ – режисура С.Иванова, „Червената шапчица“ – режисьор Евa Кьосовска, сценограф Кр.Крумов., „Лакомият змей“ – режисура М.Мавродинова, „Щастливият Принц“ – режисура С.Събев, „Принцесата и свинаря“ – мюзикъл, „Задави се меца“ – режисьор Д.Петков, „Жабокът цар“ – режисьор Ивайло Марков, „Вълкът и седемте козлета“ – режисьор Ив.Марков, „Веселата къщичка“ – режисьор Ив.Марков, „Пинокио“ – режисура Р. Стаменов, „Огнивото“ – режисьор В. Владимиров, „Фабрика за еднорози“ на Евa Кьосовска  и др.

Неизброими са имената на постановките за тези 60 години, турнетата, наградите, актьорите, режисьорите, музикантите и всички онези творци, стъпили на търговищка сцена, за да ги има тези постановки, които 60 години омайват децата и възрастните, и карат милиони българи да вдъхнат от театралната атмосфера. Кара ги да станат фенове на кукленото изкуство и пак да се връщат в театралния салон. Търговищкият държавен куклен театър е постоянно във фокуса на културните събития и е с важни позиции в културната визитка на областта и държавата.