За нещата от живота, на които учи театърът .Супер активен е творческият сезон на Държавен куклен театър Търговище.

Супер активен е творческият сезон на Държавен куклен театър Търговище. Много представления по сцените на страната ни, успешни турнета и в чужбина, награди от български и чужди международни фестивали. Както вече в.”Знаме” информира своите читатели спектакълът „Принцесата и скъсаните обувки” спечели няколко престижни награди, една от които „Икар” на Съюза на артистите в България. В момента куклениците са в Крагуевац, Сърбия с тази постановка. Дано и там бъдат оценени както навсякъде, където са гостували досега.
Но темата днес ни е последната премиера на Кукления „Любов в класна стая 304”, в която участват ученици от І СОУ Търговище. Разговорът ни със Светлина Станчева – малка на ръст, но с голяма душа и усмивка чаровница, продължава от предния брой, но този път е за атмосферата в театъра, за отношенията им с професионалистите и най-вече с директора Ивайло Марков. Темата на американската пиеса е актуална и за България и поставя проблемите учители-ученици. Младите хора искат учителите да ги разбират, да им бъдат водачи и в живота, а не само критици. Светлина и нейните колеги виждат такъв учител в държанието и отношенията им с Ивайло Марков. Ето какво ни разказа тя.
”За нас този учител е Ивайло Марков. За две, три години от него научихме много повече отколкото за всичките дванадесет прекарани в училище. Той е човекът, който ни напомни, че сме родени свободни и, че трябва да защитаваме своята свобода. Че не трябва да позволяваме на никой да ни я отнема и да ни налага правила, които ние категорично не одобряваме.
Освен, че обогатява нашата обща култура със знания за изкуството и не само, той винаги е бил честен с нас, спрямо това, какви сме и какви не сме.
Честен спрямо това какъв е светът и какво ни очаква. Не ни спестява истини, нито пък се е опитва да ни излъже, само за да се приспособим към някаква наложена норма. Той не иска да бъдем поредните слепи деца на България, напротив .. той иска заедно да променим света. Ще ми се да има повече хора като Марков…
Това е и причината да искаме да сме постоянно покрай него, да искаме да сме постоянно в театъра. Защото там срещаш хора с най-различни виждания за света. Чуваш неща, които до сега са били непознати за теб. Порастваш, развиваш се, усъвършенстваш се. И най-важното – забавляваш се.
Всичко това те прави щастлив и те кара да се чувстваш жив.
Понякога си мисля, че господинът вярва повече в нас отколкото ние самите в себе си. Може би и това е причината да ни повери куклената пиеса „Принцесата и свинаря”, с която започнахме да пътуваме в различни градове и да развеселяваме малките дечица в детските градини. В началото бяхме много стреснати и всеки от нас внимаваше да не обърка реплики, действия. Но с времето се поразчупихме и осъзнахме, че грешките са неизбежни и, че от тях се учим да играем по-добре. А и истината е, че всички допуснати грешки са правили представленията по-забавни. Имало е случаи, в които аз лично съм се присвивала от смях, но това си остава една малка тайна зад паравана.
Пак ще повторя – ще продължаваме да се трудим и да се занимаваме с това, което обичаме и което ни прави щастливи – ТЕАТЪРЪТ. “
13 май 2015 г.